Informacje o firmie

GPEC należy do liderów branży ciepłowniczej i przewodzi Grupie Kapitałowej GPEC w Polsce. Spółki tworzące Grupę razem z GPEC to: GPEC EKSPERT, GPEC ENERGIA, GPEC SERWIS, GPEC STAROGARD, GPEC TCZEW, ORCHIS ENERGIA SOPOT, GPEC PLUS, GPEC PRO, GPEC SYSTEM

GPEC jest nowoczesną firmą z długoletnią tradycją. Nasi eksperci pracują dla klientów w Gdańsku i Sopocie, zapewniając im komfort cieplny przez cały rok. Firma zajmuje się przede wszystkim przesyłem i dystrybucją ciepła i ciepłej wody.

GPEC przeszedł drogę od państwowego przedsiębiorstwa do jednej z najdynamiczniej rozwijających się firm w Polsce i od lat umacnia swoją pozycję wśród liderów ciepłownictwa. Firma znajduje się w czołówce pomorskich inwestorów. Przedsiębiorstwo stale rozwija swoje produkty i podwyższa jakość usług oraz inwestuje w nowe technologie i infrastrukturę.

GPEC w liczbach

• 1960 r. – rozpoczęcie działalności
  • 57% – tyle budynków mieszkalnych i obiektów ogrzewamy w Gdańsku
  • 18% – tyle budynków mieszkalnych i obiektów ogrzewamy w Sopocie
  • ponad 300 pracowników
  • 660 km sieci przesyłowych

STRATEGIA
Określona na lata 2008 – 2020 strategia zakłada stały wzrost udziału w rynku ciepła na obszarze działalności firmy, wzrost wskaźnika ROCE do 12% na bazie wartości spółki, wprowadzenie nowych produktów energetycznych oraz wzrost stabilności dostaw ciepła.

Struktura kapitałowa
  • Leipziger Stadtwerke – ok. 84% udziałów
  • Gmina Miasta Gdańsk – ok. 16% udziałów
Zarząd
  • Marcin Lewandowski - członek Zarządu
  • Anna Jakób - członek Zarządu
  • Karsten Rogall - członek Zarządu

Nasi klienci
  • Obiekty użyteczności publicznej: PGE Arena Gdańsk, centra handlowe (Carrefour w CH Morena, CH Manhattan, CH Real), hotele (Holiday Inn Gdańsk), kina (Krewetka, Multikino), a także szkoły i wyższe uczelnie (Politechnika Gdańska, Uniwersytet Gdański, Akademia Wychowania Fizycznego i Sportu)
  • Spółdzielnie mieszkaniowe (SM Przymorze, SM Morena, SM Młyniec, SM Chełm)
  • Osiedla mieszkaniowe (os. Bocianie Wzgórze, os. Pogodne), właściciele domów jednorodzinnych
Certyfikaty

Zintegrowany System Zarządzania wdrożono we wszystkich obszarach GPEC:
  • jakością (ISO 9001),
  • środowiskiem (ISO 14001)
  • bezpieczeństwem i higieną pracy (PN/N 18001).
Swoim zakresem obejmuje on usługi wytwarzania, przesyłu, dystrybucji i obrotu ciepłem oraz wytwarzanie energii elektrycznej.

Nagrody
  • GPEC nagrodzony Medalem Europejskim za produkt "Ciepło Systemowe"
  • Biały Listek CSR dla GPEC w ramach Listy 500 przygotowanej przez magazyn "Polityka"
  • działania Grupy GPEC z zakresu CSR kolejny raz zyskują ogólnopolskie wyróżnienie w Raporcie "Odpowiedzialny biznes w Polsce 2014. Dobre praktyki".
  • Grupa GPEC została jednym z laureatów konkursu o tytuł "Pomorskiego Pracodawcy 2014 Roku
  • praktyki Grupy GPEC z zakresu CSR po raz kolejny wyróżnione w Raporcie "Odpowiedzialny biznes w Polsce 2013. Dobre praktyki"
  • 3. miejsce dla Grupy GPEC w ogólnopolskim zestawieniu Lista Firm Społecznie Odpowiedzialnych 2013, przygotowanym przez "Dziennik Gazetę Prawną"
  • Grupa GPEC jednym z finalistów ogólnopolskiego konkursu o tytuł Dobroczyńca roku 2014 za program "Wspólne Działanie - Lokalne Zaangażowanie"
  • Grupa GPEC znalazła się na I miejscu w wojewódzkim finale konkursu o tytuł Firmy Przyjaznej Rodzicom
  • GPEC odznaczony tytułem Firma Dobrze Widziana w konkursie Business Centre Club
  • GPEC został wyróżniony jako jeden z liderów branży infrastruktura i otrzymał tytuł Perły Polskiej Gospodarki 2013 w kategorii Duże Perły
  • GPEC znalazł się w czołówce TOP 100 – rankingu pomorskich firm Dziennika Bałtyckiego pod względem nakładów inwestycyjnych na rozwój, zajmując 9. miejsce
  • GPEC znalazł się w prestiżowym gronie Diamentów Forbesa, czyli polskich przedsiębiorstw najszybciej zwiększających swoją wartość w ciągu ostatnich trzech lat działalności
  • GPEC wyróżniony tytułem Dobry Pracodawca w ramach konkursu Dobre Praktyki Pracodawców
  • Srebrny Listek CSR dla GPEC w ramach Listy 500 przygotowanej przez magazyn "Polityka"
  • GPEC na 6. miejscu w ogólnopolskim zestawieniu - Lista Firm Społecznie Odpowiedzialnych 2012
  • GPEC zajął 1. miejsce w Ogólnopolskim Rankingu Najlepszych Przedsiębiorstw Energetyki Cieplnej za rok 2011 organizowanym przez Strefę Gospodarki, ogólnopolski dodatek do Dziennika Gazety Prawnej
  • GPEC został wyróżniony przez kapitułę Programu Gospodarczo-Konsumenckiego certyfikatem Solidna firma
  • GPEC dwukrotnie otrzymał tytuł Firma Przyjazna Klientowi przyznawany przez niezależną organizację menadżerską - Instytut Zarządzania w Warszawie
  • GPEC otrzymał tytuł Firma Przyjazna Mamie w plebiscycie organizowanym przez magazyny Dziecko i Poradnik Domowy. Tytuł ten przyznawany jest firmom, które respektują prawa pracujących matek i wprowadzają dodatkowe udogodnienia, pomagające łączyć pracę
    z wychowywaniem dzieci
  • Produkt Ciepło Systemowe otrzymał godło Teraz Polska
Firma społecznie odpowiedzialna:

Kultura i sport
GPEC jest Partnerem Strategicznym Teatru Wybrzeże i Złotym Sponsorem drużyny  Trefl Sopot. Sponsoruje ważne wydarzenia kulturalne m.in. Gdański Finał WOŚP i Jazz na pTAK!

Edukacja
GPEC wspiera rozwój sportu na Pomorzu, prowadzi konkursy i akcje edukacyjne dla dzieci i młodzieży. W ramach programu „Partner GPEC” firma sfinansowała już ponad 30 placów zabaw, w tym jeden z największych placów zabaw w Polsce – Krainę Zabawy w Gdańsku. Ponadto firma do swoich działań edukacyjnych może zaliczyć takie akcje jak: Grupa GPEC ekologicznie, cykliczne publikacje w lokalnych gazetach dla mieszkańców Pomorza, Program Wspólne Działanie - Lokalne Zaangażowanie.

Ekologia
GPEC korzysta z innowacyjnych rozwiązań w zakresie ochrony środowiska. Likwidacja kotłowni węglowej przy ul. Zawiślańskiej w Gdańsku oraz przyłączenie dzielnic Przeróbki i Stogów do miejskiej sieci ciepłowniczej to jedna z największych w ostatnich latach inwestycji w sieci ciepłownicze Gdańska. Szacuje się, że dzięki niej emisja pyłów do atmosfery spadnie o ponad 37 ton, a dwutlenku węgla ponad 7 tysięcy ton rocznie.

Sport
GPEC wspiera rozwój aktywności sportowej wśród lokalnej społeczności i pracowników. Wśród działań wspierających sport i zdrowy tryb życia należy wymienić takie wydarzenia jak: Grupa GPEC złotym sponsorem koszykarzy, Grupa GPEC - sponsorem 52. Biegu Westerplatt, Verve 10k Run Sopot z Grupą GPEC ,Złoty Sponsor drużyny Lotos Trefl Gdańsk,Rozgrzej Emocje Na Maxa, Skate Park w Krainie Zabawy oraz coroczny Skate Jam, Gdańskie Towarzystwo Cyklistów przy GPEC oraz Maraton w Lipsku .

Więcej informacji o firmie znajdą Państwo z zakładce FIRMA.