SPOTKANIA INFORMACYJNE W SOPOCIE

niedziela, 03 wrzesień 2017
MYŚLISZ O ZMIANIE SPOSOBU OGRZEWANIA? PRZYJDŹ NA SPOTKANIE Z EKSPERTAMI I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Miasto Sopot, Grupa GPEC i EDF Polska zachęcają sopocian do zmiany obecnego źródła ogrzewania na ciepło z miejskiej sieci. Chętni mogą liczyć na dotacje w wysokości nawet 20 tys. zł i wsparcie przy formalnościach. Przez cały wrzesień na terenie miasta odbywać się będą spotkania z ekspertami i doradcami. Sprawdź, gdzie.

W ramach kampanii „Zmień ogrzewanie! Wybierz miejską sieć ciepłowniczą” na ulicach miasta staną mobilne punkty informacyjne. Odbędą się także spotkania tematyczne, w trakcie których będzie można dowiedzieć się m.in. dlaczego warto mieć ciepło z sieci i co należy zrobić, aby przyłączyć swój obiekt do sieci ciepłowniczej. Na miejscu będzie można także otrzymać informacje na temat orientacyjnych kosztów ogrzewania. Eksperci Grupy GPEC pomogą w wypełnieniu dokumentów i dopełnieniu formalności.

Wszystkich zainteresowanych podłączeniem do miejskiej sieci ciepłowniczej zapraszamy do kontaktu z naszym Biurem Obsługi Klienta. Wszystkim zajmą się nasi eksperci. Wypełnią niezbędne dokumenty i pomogą w przeprowadzeniu procesu podłączenia obiektu do sieci ciepłowniczej oraz określą orientacyjne koszty korzystania z ciepła z sieci – zachęca Piotr Dembiński, dyrektor ds. handlu w Grupie GPEC.

Poznaj plan wrześniowych spotkań:
Mobilny punkt informacyjny w godz. 12:00 – 18:00
obszar I 11-13 września - parking przy sklepie LIDL, ul. Niepodległości 697
obszar II 13-15 września – plac przy kościele św. Jerzego, ul. Kościuszki 1
obszar III 18-19 września – SKM Kamienny Potok

Spotkania tematyczne w godz. 18:00 - 20:00
obszar I 21 września - Szkoła Podstawowa nr 1, ul. Armii Krajowej 50-54, Sopot
obszar II 20 września – Sopoteka, Sopot Centrum, poziom +2, ul. Kościuszki 14, Sopot
obszar III 26 września – Gimnazjum nr 2, ul. Wejherowska 1, Sopot

Wykaz ulic, które znajdują się w pobliżu sieci:
Obszar I

Mazowiecka
Junaków

Miasto zachęca i dofinansowuje

Do przyłączenia się do sieci namawia prezydent miasta – Jacek Karnowski: Rozwój sieci ciepłowniczej to najlepsza metoda walki ze smogiem. Dla Sopotu, jako uzdrowiska, jest to szczególnie ważne. Chcielibyśmy, aby jak najwięcej mieszkańców, także tych z domów jednorodzinnych, przyłączyło się do nowego systemu ciepłowniczego. Naszym celem jest miasto całkowicie bez kominów i indywidualnych pieców. Ściśle współpracujemy w tym zakresie z Grupą GPEC. Dofinansowujemy również wymianę źródeł węglowych na kotły gazowe lub pompy ciepła, likwidację źródeł lokalnych oraz instalacje paneli fotowoltaicznych lub kolektorów słonecznych – tłumaczy.

Miasto nie poprzestaje na zachętach.

Mieszkańcy mogą liczyć na dotacje na likwidację źródła węglowego oraz gazowego przez podłączenie do miejskiej sieci ciepłowniczej. Dofinansowaniem może być objęty zakup i montaż węzłów cieplnych, a także instalacji wewnętrznej. Wysokość dofinansowania może wynieść nawet 20 000 zł! Co zrobić, aby się o nie ubiegać? Wystarczy zgłosić się do Biura Obsługi Klienta GPEC pod nr. 58 52 43 580 lub napisać na dofinansowania@gpec.pl. Pracownicy BOK wypełnią za Ciebie zgłoszenie.
Ciepło dla wszystkich

Zmiana źródła ciepła w Sopocie jest o tyle łatwiejsza, że od 2016 roku działa tu nowoczesna sieć ciepłownicza, która ogrzewa już niemal 40% miasta.

Ciepło z sieci chwalą sopockie spółdzielnie,  które korzystają z niego od ubiegłorocznej jesieni: – GPEC jest głównym dostawcą ciepła dla potrzeb c.o. i  c.w.u. dla zasobów NSM Sopot Dolny. O wyborze tej firmy zdecydowały przede wszystkim względy natury ekonomicznej: niższa cena za energię cieplną, dbałość o klienta i pomoc w rozwiązywaniu jego problemów oraz jakość świadczonych usług. Mówiąc o oszczędnościach w budżecie domowym, związanych z utrzymaniem lokalu mieszkalnego wystarczy przytoczyć fakt, że wcześniej za jeden GJ płaciłem 87 zł, a obecnie jest to 67 zł za GJ, czyli oszczędzam ok. 20 proc. Lokatorzy mieszkań o powierzchni ok. 50 m kw. mogą zaoszczędzić miesięcznie ok. 50-60 zł. Zaoszczędzone pieniądze jako spółdzielnia możemy przeznaczyć na fundusz remontowy i realizować inwestycje, które wpłyną na poprawę jakości życia mieszkańców i powietrza w mieście – mówi Stanisław Łupiński, prezes jednej z przyłączonych spółdzielni – Nauczycielskiej Spółdzielni Mieszkaniowej Sopot Dolny.

Miejską siecią ciepłowniczą wypiera z użytkowania tradycyjne i przestarzałe sposoby ogrzewania budynków. Jest wygodna, bezpieczna i dostępna przez cały rok. I co szczególnie ważne, jest także najlepszym sposobem na ograniczenie smogu w mieście bo jak tłumaczy Ewa Barszcz, Dyrektor Departamentu Handlu w Oddziale Wybrzeże EDF Polska: – Dzięki inwestycjom w nowe technologie, ciepło dla wszystkich naszych odbiorców wytwarzamy zgodnie z obowiązującymi, rygorystycznymi normami środowiskowymi. Dbamy również o bezpieczeństwo  energetyczne na poziomie lokalnym.

Więcej informacji o tym, jak przyłączyć się do sieci: Biuro Obsługi Klientów GPEC, 58 52 43 699, bok@gpec.pl. Wejdź na stronę www.zmienogrzewanie.pl i wypełnij formularz, a eksperci oddzwonią w ciągu 24h.